Kjøle og frysecontainere – Dette trenger du å vite

Kjøle og frysecontainere – Dette trenger du å vite

Hva er en kjøle- og frysecontainer?

En kjøle- og frysecontainer, som på engelsk går under navnet reefer container eller refrigerated container, er enkelt forklart et enormt kjøleskap som benyttes til å frakte last som krever temperaturkontroll. Last som krever temperaturkontroll er vanligvis frukt, kjøtt, sjømat, grønnsaker og meieriprodukter. Kjøle- og frysecontainere benyttes også til å frakte andre varer som blomster og legemidler over lengre avstander.

Hovedformålet til en kjølecontainer er å frakte nedkjølt last, men frysecontainere er også utstyrt for å “varme opp” varer når det er en nødvendighet. Containerne har mulighet for å opprettholde temperaturer opp til 30 ° C når det er nødvendig, uavhengig av utetemperatur.

Det er viktig å være klar over at kjøle- og frysecontainerne ikke er konstruert for å redusere eller ta ned lastens temperatur. De er laget for å opprettholde den ønskede temperaturen på lasten. Det betyr at lasten må forkjøles til den temperaturen du ønsker før den kan plasseres i containeren.

 

Viktig forskjell på kjølevarer og frossenvarer

Det er viktig å tenke over at kravene til luftstrøm i containerne varierer etter hvilken last som skal fraktes. Det finnes ingen “one size fits all”, og du må derfor tenke godt gjennom hva du skal frakte.

Skal du frakte kjølig last er det viktig at luften til enhver tid strømmer gjennom lasten slik at varme fraktes bort fra lasten. Kartongene som benyttes til kjølig last skal derfor ha huller/ventilasjon. Se for deg en bananeske.

For frossen last derimot må luft kunne flyttes rundt selve lasten. Her skal det ikke være glipper eller hull mellom lasten, slik som for kjølig last. Lasten må derfor stables i blokker.

Kjølevarer luftstrøm:

kjølig last kjølecontainer luftstrøm

Frysevarer luftstrøm: 

frysevarer luftstrøm container

Frysecontainerens bruksområder

kjølecontainer bruksområder

I Norge blir oftest kjøle- og frysecontainere brukt i sammenheng med eventer som bryllup og festivaler, til butikker, i sammenheng med jakt samt til skadedyr.

Når det kommer til import av varer til andre land, er det i noen tilfeller egne regler som må tas hensyn til. Enkelte frukttyper bærer nemlig potensielle patogener (sykdomsfremkallende mikroorganismer). Derfor har enkelte importerende land som Kina, Japan og Nigeria innført krav om at frukten som fraktes skal kjølebehandles, også kjent som Steri-forsendelser.

For denne type forsendelser vil frukten bli forhånds-kjølt til en lavere temperatur enn det vanligvis blir solgt med på det kommersielle markedet. For å overvåke dette blir steriprober (ca. 3 per forsendelse) satt inn i fruktens masse, inne i kartongen.

Det er satt en minimumstoleranse for tillatt temperaturvariasjon. Overskrides toleransen, vil det være nødvendig med ytterligere timer eller dager for å bringe den til ønsket temperatur.

Huskeliste for kjølecontainere:

  • Lasten skal ikke fylles utover slutten av T-gulvet
  • Lasten skal ikke fylles over den røde lastelinjen
  • Lasten må være stabil på gulvet samt godt strammet fast slik at den ikke beveger seg under transport
  • Enheten må alltid stilles til riktig temperatur og denne innstilte temperaturen vil variere i henhold til lasten som lastes inn
  • Avfuktningsmåler må kontrolleres
  • Kreves forhåndskjøling, er det lasten som skal forhåndskjøles og ikke containeren med mindre containeren er lastet i en lufttett kaldtunnel i kjølelageret
  • Riktig ventilasjons-innstilling er svært viktig og må være innstilt korrekt.
  • Siden luften vil følge den minste motstands vei, bør det ikke være noen restriksjoner for luftstrømmen og eventuelle hull mellom paller. Dørene må være stengt med papp eller til og med tre. Dette vil da tvinge luften til å sirkulere riktig og redusere potensialet for at varm luft vil sirkulere nær dørene.

 

slå sammen frysecontainere til store kjølerom eller fryserom

Føringer for last av kjølecontainere:

kjølecontainer last

1. Kjøleenhet
2. Bokser strekker seg ikke utover pallen
3. Dekkbrettavstand gir vertikal luftstrøm
4. Bokser ventilert for vertikal luftstrøm
5. Pallelast er sikret
6. Bakdører
7. Luftrom over lasten
8. Luftstrøm
9. Boksåpninger justert

Vi fører kjøle- frysecontainere fra Carrier, Thermoking & Daikin.

Løsningene er mobile og tar kort tid å montere opp. Hos Rcontainer kan du bestille både nye og brukte kjøle- og fryseaggregater. Vi tilbyr også leie og leasing.

Mulighetene er mange når det kommer til kjøle- og frysecontainere. En populær løsning er sammenkopling av kjølecontainere eller ekstra lav temperatur på containere. Vi kan tilby kjølecontainere med temperaturer helt ned til -60 grader.

Standard utførelse:

Størrelser: 10, 20, 40 og 45 fot
Daikin, Carrier eller Termoking aggregat
Temperatur fra – 25 til + 25
Godt isolerte containere
Riller i gulv for bedre luftsirkulasjon
400 eller 230 volt 3-fase tilkopling

På bestilling kan vi også levere:

Rustfritt hyllesystem
Personaldør
El. system og lys
Container med 2 temperaturer
GSM overvåkning
Spesialstørrelser
Sammenkobling etter ønsker og krav
Valgfri farge og logo
Lyd-demping
Skyvedører
EX sone
Sidedør-åpning
Innbrudsalarm
Oppsamlingskar
Fuktstyring
Varmekable på dør
.. og mye mer!

 

kjøle frysecontainere

Relaterte artikler

17 Tips til effektiv stabling av flyttegods i container

17 Tips til effektiv stabling av flyttegods i container

Enten du er på flyttefot eller om du skal lagre eiendelene dine over en lenger periode i en container, er det viktig å ha orden på sakene når du skal pakke ned tingene dine. Ved å planlegge litt, pakke riktig og stable på en god måte i containeren gjør du arbeidet med å tømme den […]

7 Store fordeler ved å velge lagercontainer som lagerløsning

7 Store fordeler ved å velge lagercontainer som lagerløsning

Det kan være mange grunner til at du trenger ekstra lagringsplass, enten det er på kort eller lang sikt, privat eller i jobbsammenheng. Å benytte containere til lagring er en praktisk og kostnadseffektiv løsning på hva som ellers kan bli en dyr og tungvint øvelse. Dette har gjort at lagercontainere er blitt mer og mer […]

Topp 10 bruksområder for kjøl og frys containere

Topp 10 bruksområder for kjøl og frys containere

Har du noen gang lurt på hvordan mat som lett går i stykker som frukt, grønnsaker og meieriprodukter kan nå frem til deg helt frisk og fin, selv om den kommer fra motsatt side av kloden? Svaret er at de leveres i kjølecontainere, som også kalles reefercontainere. I motsetning til vanlige containere som kan varmes […]

Dette er Rcontainer

Rcontainer AS ble etablert av 22 år gamle Richard Anfinsen Sandvik i 2007 med en idé om å tilby moduler og containere kombinert med gode transportløsninger.

Les hele historien

Kontaktskjema